Bilorientering

Tæt kamp i DM toppen

04/09/12

Efter det har lignet en tæt kamp mellem guldvinderne fra 2010: Børge Holm og Jørn Mørup, og guldvinderne fra 2011: Brødrene Harald og Jan Søndergaard, har et hold fra Nordsjælland meldt sig ind i top kampen. Børge Holm, Thisted og Jørn Mørup, Struer på delt første plads i kampen om DM efter en 2. plads ved DM løb i Thy.

Bjarne Hansen og Jan Johansen fra Frederikssund vandt nemlig årets fjerde af i alt 6 afdelinger i kampen om årets danske mesterskab i bilorientering. Nordsjællænderne vandt også en afdeling i foråret, så selv om de kun har en 6. og en 10. plads i de 2 andre afviklede afdelinger er de stadig med helt i topkampen. DM afgøres nemlig med de 4 bedste ud af 6 resultater, så hvis Frederikssund mandskabet tager topplaceringer i de sidste afdelinger ved henholdsvis Vejle og Kjellerup kan guldet også havne i Nordsjælland.

På vej mod løbets 2. plads og en samlet DM føring runder Børge Holm (ved rattet) og kortlæser Jørn Mørup her et sving i den store Vester Torup Klitplantage, hvor løbets sidste 3 etaper blev afviklet
(Foto: Kirketerp)

I den øjeblikkelige stilling er der fuldstændig dødt løb mellem Danmarksmestrene fra de sidste 2 år. Både Børge Holm / Jørn Mørup og Harald Søndergaard / Jan Søndergaard har en sejr, to andenpladsen og en tredjeplads efter de 4 første afdelinger. Det betyder at de 2 mandskaber deler første pladsen med 193 matchpoint. Først 9 point efter med 184 matchpoint følger Hansen og Johansen fra Frederikssund, mens Struers Flemming Jensen og Bent Mikkelsen, efter en skuffende 7. plads i Thy, rykkede fra den samlede 3. til en samlet placering som nr. 4 og 183 matchpoint.

Årets 4. afdeling der lørdag blev kørt i Thy gav en meget fin illustration af hvor tæt topkampen er. Bjarne Hansen / Jan Johansen vandt løbet med 137 strafpoint. Kun 2 strafpoint efter fulgte Holm og Mørup, der igen kun havde 1 strafpoints forspring til Søndergaard brødrene på 3. pladsen. Derefter var der et stort spring på 62 strafpoint ned til løbets 4. plads.

For Børge Holm og Jørn Mørup startede løbet ikke specielt godt. Med fejlkørsler på begge løbets første 2 etaper, var holdet kun nr. 4 efter 2 etaper. På det tidspunkt var Søndergaard brødrene i spidsen. Siden tog Bjarne Hansen og Jan Johansen over og holdt fast i føringen til mål.

Det var ellers tæt på, at Holm og Mørup kom forbi på de sidste 2 svære etaper i den store Vester Torup Klitplantage. Thy/Struer mandskabet var hurtigst af alle til sidst med kun 4 strafminutter på de sidste 2 etaper. Det var 21 minutter hurtigere end nordsjællænderne, men da Hansen og Johansen kun havde en enkelt fejlkørsel til 25 strafpoint i hele løbet mod Holm og Mørups 3 fejlkørsler til 75 strafpoint, kunne sjællænderne tillade sig at bruge op til 50 minutter mere om ruten. Sjællænderne endte med at bruge 48 minutter mere om hele ruten end Holm og Mørup og sluttede derfor med et forspring på 2 strafpoint.

Søndergaard brødrene fra Ikast, der førte løbet indtil 6 af 9 etaper, er normalt eksperter til skovkørsel, men for en gangs skyld formåede de ikke at holde fast i en føring ved kørsel i klitplantagen. På 7. etape havde Ikast mandskabet en fejlkørsel, der medført at første pladsen blev overladt til sjællænderne, og ved at køre 9 minutter langsommere end Holm og Mørup i klitplantagen kom også de lige nøjagtig forbi på sidste etape og endte med at køre 1 minut hurtigere på den ca. 100 km lange rute.

Struer har også hold med i medaljekampen i en af de øvrige klasser. I B klassen gentog Struer mandskabet Poul Verner Bertelsen og Poul Bo Madsen sejren fra 3. afdeling, med et stort spring ned til nr. 2. Det betyder at Bertelsen og Madsen nu kun er 1 point efter det førende mandskab fra Vejen i kampen om mesterskabet i B-klassen. I den tætte DM kamp følger Rasmus Holst og Niels Holst, der med en 6. plads i Thy også er nr. 6 samlet.

DM serien fortsætter den 6. oktober, når 5. afdeling afvikles ved Vejle.

Inden da, deltager både Børge Holm / Jørn Mørup, Flemming Jensen / Bent Mikkelsen og Harald og Jan Søndergaard, allerede den kommende fredag og lørdag, i 3. og 4. afdeling om det Nordeuropæiske Mesterskab, der afvikles i det østlige Finland tæt på grænsen til Rusland. Holm / Mørup og Søndergaard brødrene vandt i foråret henholdsvis 1. og 2. afdeling, der blev kørt i Danmark, mens Jensen og Mikkelsen blev nr. 2 i første afdeling.

Resultater 4. afdeling om Danmarks Mesterskabet i bilorientering afviklet 1. september ved Fjerritslev: